tisdag 29 november 2011

Vaxproppen

Lovade ju att återkomma till detta.

Igår skulle dottern spola sitt öra efter att skolsköterskan och en läkare konstaterat att hon inte hörde så bra eller inget på höger öra. De hade precis som en läkare gjorde i sommeras sett en stor vaxpropp i örat. För att underlätta behandlingen fick vi rådet att använda revaxör här hemma under veckoslutet och helgen för att ev lösa upp proppen lite.

I går morse var det dags för spolning. Sköterskan titta i örat men såg inget. Var det verkligen höger? Tittar i vänster också men ser inget. Tar dit en läkare som också tittar och konstaterar att jo lite vax finns men inte mycket. Bestämmer att spola ändå men tror att vi fått bort det själva hemma.

Efter spolningen, som förövrigt resulterade i väldigt rent vatten utan vax, tittade sköterskan igen och utbrister "Men vad i hela värden är dett!!!!???"

Hon tar fram ett instrument som liknar en sax/tång och ber dottern sitta stilla. Sticker in instrumentet i örat och drar ut och vad kommer ut?

Jo, efter en del undersökande konstaterar vi att det är en hård majskärna! Förmodligen en gammal "popcornkärna" eller ett gammalt majscorn.

Då slår det mig att dottern för flera år sedan vid ett tillfälle frågade mig om det kan växa ut ett popsornträd ur näsan, örat eller munnen om man skulle lägga en kärna där. (Dottern har alltid gillat att plantera saker och har ett stor intresse för blommor och växter!)

Min dotter har alltså haft denna lilla runda kärna i sitt öra i flera år!!!

Kan säga att alla skrattade gott åt händelsen inte minst dottern själv.

Spolningen upplevde hon som skön. Inget smärtsamt alls. På vägen hem sa hon. "Mamma vad konstig allt låter det liksom brusar inte och det hörs inte så tyst längre!"

Kärnan skulle sparas och läggas i ett litet rör och sedan läggas till samlingen konstiga saker hittade i öron. I samlingen fanns redan indianpärlor och att batteri. Pärlorna var så klart från ett barn och batteriet från en äldre herre.

Historien om vaxproppen roade många under gårdagen!





:-)


6 kommentarer:

  1. Hi hi.
    Min stora tjej stoppade in idianpälor i näsan två gånger. Första gången vart det besök på vc och andra gången kunde hon snytta ut den.

    SvaraRadera
  2. Ojojoj!
    Vilken tur att sköterskan fick syn på det.
    Skönt för dottern!

    SvaraRadera
  3. Hahahi, det påminner mig om när stora dottern petade in ett omoget rödvinbär i örat ;) när hon var liten och vill kolla om det gick ;) rara barn.

    SvaraRadera
  4. Skönt att läsa att det hänt flera. Vi har en 13 - åring som senaste mån hört dåligt. Besökte distriktssköterskan som spolade och spolade. Men vaxproppen satt stenhårt. Nä det fick bli ett läkarbesök istället. Nu skulle proppen sugas ut. Två läkare försökte men lyckades inte. Det gjorde jätte ont och började blöda. En vaxproppen? Nåja. Vi fick remiss till öron/näsa/hals på lasarettet. Ytterligare en läkare misslyckades få ut den men han började misstänka att det nog inte var en vaxpropp. Tillkallade överläkaren. Nä ingen vaxpropp men nu jäklar skulle den ut. Efter tre timmar på akuten och numera gråt och smärta fick de ut en popcorn kärna som måste legat där i 6 år. Är det möjligt? Helt otroligt.

    SvaraRadera